06/11/2017 – Toorbee: Η Startup που “κέρδισε” τους επενδυτές και τους τουρίστες από την Κίνα

06/11/17
H Toorbee είναι μια ελληνική Startup παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών B2B στο χώρο του τουρισμού και έχει στόχο να γίνει η «γέφυρα» μεταξύ μεγάλων online ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Κίνας και μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Τη χρονιά που πέρασε, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό άγγιξε τα 130 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 14% σε σύγκριση με το 2015 και ξεπερνώντας τις αμερικανικές αφίξεις. Από αυτούς, πάνω από 12,5 εκατ. επέλεξαν την Ευρώπη για τις διακοπές τους. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες των Κινέζων είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες, καθώς πέρσι άγγιξαν τα 260 δισ. δολάρια (από 73 δισ. δολ. το 2011) με τις τάσεις να είναι αυξητικές.

Προφανώς τα παραπάνω νούμερα παρακίνησαν τα δυο αδέρφια,  τον Γιώργο και Νίκο Παπαχρήστο, να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που ρίχνει γέφυρες μεταξύ των κορυφαίων online travel agents της Κίνας και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.  Οι τελευταίες αποτελούν, εξάλλου, τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και εν γένει στη Γηραιά Ήπειρο, και η Κίνα την απόλυτη ανερχόμενη τάση για την τόνωση του τουρισμού παγκοσμίως, και μάλιστα με σημαντικά βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι υπηρεσίες της Toorbee

Η Τοοrbee είναι μια B2B πλατφόρμα στην οποία εγγράφονται μικρομεσαίες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες ‘’in-destination’’ – θεματικές εκδρομές, διαδρομές, εισιτήρια αξιοθέατων, φαγητό, παροχή εκπτωτικών κουπονιών για shopping κλπ. Η Toorbee δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους στην πλατφόρμα, μεταφρασμένες όμως στα Κινέζικα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό εντελώς νέες επιλογές στον Κινέζο τουρίστα, που σχεδόν αποκλειστικά εμπιστεύεται περιεχόμενο που προσφέρεται στη γλώσσα του. Παράλληλα, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει, η Toorbee προσφέρει στους πελάτες / προμηθευτές της τα εργαλεία για να φτιάξουν εύκολα, γρήγορα και φθηνά, video & audio content στα κινέζικα.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας διανέμονται σε Κινέζικα Οnline Travel Agencies, που έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα της Τοorbee. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, η παροχή του κινέζικου video και audio content στα Κινέζικα OTA αυξάνει ραγδαία το conversion rate και τις κρατήσεις. Με άλλα λόγια, η Toorbee αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει το τουριστικό προϊόν της Ευρώπης με την ανερχόμενη ζήτηση από την Κίνα, ανταποκρινόμενη στη νέα μεσαία τάξη που αναδύεται στην Κίνα.

Ο Κινέζος ταξιδιώτης θέλει πολύ να δοκιμάσει νέα πράγματα και νέες εμπειρίες, ως ο μεγαλύτερος spender στον κόσμο, αλλά πρέπει πρώτα να ενημερωθεί, να καταλάβει ποια είναι η προσφερόμενη υπηρεσία”, αναφέρει ο ένας εκ των δύο ιδρυτών και CEO της Toorbee, Γιώργος Παπαχρήστος. “Το πρόβλημα αυτό λύνεται μέσα από τα συστήματα της Toorbee με τη δημιουργία εξαιρετικού γραπτού, οπτικού και ηχητικού localized content, το οποίο αυξάνει κατά πολύ το conversion και τις πωλήσεις”.

Στην Ελλάδα, οι προορισμοί που κυρίως δραστηριοποιείται είναι η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Μύκονος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη. Πλέον η Startup έχει φυσική παρουσία στη Σανγκάη και, εκτός από την Ελλάδα, έχει επεκταθεί στην Κύπρο, την Τουρκία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Σύμφωνα με τον CEO της Toorbee, Γιώργο Παπαχρήστο, τώρα ετοιμάζεται το άνοιγμα σε τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία, την Ισπανία την Ιταλία και τη Γερμανία.

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.

Η Toorbee ξεκίνησε να φέρνει τους πρώτους Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια, απευθυνόμενη κυρίως σε μικρά γκρουπ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που ζητούσαν ιδιαίτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Σήμερα, η εταιρεία συνεργάζεται με τους κορυφαίους online travel agents στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πρακτορείων στη χώρα.

Στην Ελλάδα, η επισκεψιμότητα από την Κίνα ακολουθεί ρυθμούς αύξησης ανάλογους με τους υπόλοιπους διεθνείς προορισμούς, αν και σε απόλυτα νούμερα παραμένει χαμηλή. Το 2016 ήρθαν στην Ελλάδα 160 χιλ. Κινέζοι τουρίστες, σε σύγκριση με 25 χιλ. το 2015. Εντούτοις, οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Με το “Νέο Δρόμο του Μεταξιού”, την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας κλπ., υπολογίζεται πως η Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορέσει να προσελκύσει 1,5 εκατ. Κινέζους τουρίστες.

Ήδη από το 2015, οι Κινέζοι τουρίστες ξεπεράσαν σε αφίξεις στην Ευρώπη τους Αμερικανούς και αποτελούν την αγορά με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη”,  σχολιάζει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Η αρχική επένδυση για τη δημιουργία της πλατφόρμας έγινε με ίδιους πόρους, σε συνδυασμό με ένα angel investment από υψηλό στέλεχος της Baidu στην Κίνα. Ωστόσο, στη συνέχεια, η Toorbee άντλησε κεφάλαια ύψους 350 χιλ. ευρώ από επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης από venture capital funds, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

“Ο Κινέζος ταξιδιώτης θέλει πολύ να δοκιμάσει νέα πράγματα και νέες εμπειρίες, ως ο μεγαλύτερος spender στον κόσμο, αλλά πρέπει πρώτα να ενημερωθεί, να καταλάβει ποια είναι η προσφερόμενη υπηρεσία”, αναφέρει ο ένας εκ των δύο ιδρυτών και CEO της Toorbee, Γιώργος Παπαχρήστος. “Το πρόβλημα αυτό λύνεται μέσα από τα συστήματα της Toorbee με τη δημιουργία εξαιρετικού γραπτού, οπτικού και ηχητικού localized content, το οποίο αυξάνει κατά πολύ το conversion και τις πωλήσεις”.